1. #1
    narugopal
    Join Date
    Jul 2012
    Posts
    1

    Previous question papers for the exams conducted by Steel Authority of India.

    I AM PASS OUT STUDENT OF DIPLOMA IN ELECTRONICS & INSTRUMENTATION ENGINEERING IN 2012. NOW I WANT TO GIVE EXAMINATION TO STEEL AUTHORITY OF INDIA. PLEASE SEND ME QUESTION PAPER ABOUT ABOVE MENTION TO MY EMAIL ADDRESS gopal99adak90@gmail.com





  2. Related:
  3. #2
    BISWARUP
    Join Date
    May 2011
    Location
    PURULIA
    Posts
    3,998

    Re: Previous question papers for the exams conducted by Steel Authority of India.



    If you have completed B-TECH degree with some special department are applicable for SAIL Exam.Some vacancy are allocated for DIPLOMA and ITI candidate.


    I have attached the Question paper of SAIL .So please check it out.This paper are really helpful for you.Observe the pattern of those Questions.


    For more details you can visit to
    http://www.sail.co.in/

    .

    Attached Files




  4. #3
    laptop
    Join Date
    Sep 2012
    Posts
    133

    Re: Previous question papers for the exams conducted by Steel Authority of India.

    In 2010 year question & ans of steel plant
    SAIL Placement Paper, Technical 2010

    What is the main different between distribution transformer and power transformer?

    Where manning formula used

    what is the differance between item category and material type ?

    When a square wave is applied to primary of a transformer then what will be output

    wave form of secondary ?

    what are the warehouse reserch? and pocess of warehouse research?

    What is the rating of HT SUBSTATION and LT SUBSTATION?

    which of the following rivers does not form any delta T ITS MOUTH? Cauvery,

    Mahanadi, Godawari, Tapti

    How much is the minimum marks for CIVIL judge interview in MPPSC. where i can

    get rules in this regard documented?

    what are the uses of graphite electrode in various field.

    what is the use of "fg" command ?

    what are %TYPE and %ROWTYPE? what is the difference?

    1.where does a body have least weight?
    a) at the equator
    b) at the poles
    c) at earth's center
    d) none of these

    2. what is the millman's theorem?

    3. what happens if a dc motor is fed an ac signal?

    4. calculate electron mobility.

    5. power MOSFET is voltage controlled or current controlled?

    6. if u want a 640 k RAM, what specification should u specify in the drive?

    7. max efficiency of a class a amplifier?

    8.what r resistors in IC made of?

    9. 6 girls and 6 bos sitting randomly in a line. what probability of girls being
    together?


    10.what is the prob. of two friends having birthdays in same month?

    11. (D^2 + 4)y= kx what if PI?

    12. lim x-infinity sinx/x

    13. express x/(x+1) as taylor's series

    14.principle of jet engine

    15. why hydraulic systems used ina aircrafts instead of electrical?

    16. steel + ? = corrosion-resistant material?

    17. what happens to speed of em wave as frequency increases?

    18. which char. of em wave does not change when it travels from one mdium to
    another?

    19. circuit given. find attenuation in db.

    20. circuit given. how much feedback?

    21. (s-1)/(s+1) is high pass filter/ low pass filter?

    22. fastest logic family among rtl, dtl, ttl?

    23. in common emitter config. change in iC on changing vBE?

    24. what happens if gate voltage of an ON scr is decreased?

    25. fermi level change with temperature in n type semiconductor?

    26. mosfet has threshold voltage 1v when n+ polysilicon is used in gate. what is
    threshold voltage when polysilicon used is of n+ type?

    27. simple ckts using zener diode.

    28. what is the p+ substrate in an isolated pn junction ic connected to?

    29. opamp circuit given. open loop gain=100. closed loop gain=?

    30. which type of parameters( h/y/z) suitable in particular application?

    31. given parallel LC ckt. find angle between currents in branches at resonance.

    32. what is Q of series RLC ckt? (voltage gain/ admttance etc.)

    33. resonant freq of parallel RLC ckt. ?

    34. thin metal foil inserted between capacitor plates. foil connected to one plate.
    change in capacitance?

    35. ques on reflection of em wave at air= dielectric interface. dlc const=9

    36. what is brewster's angle?


    37. why microwave freq not used for ionospheric propagation?

    38. uhf range?

    39. freq range used in satellite comunication?

    40. which ionospheric bands used for commercial purposes?

    41. question on transmission line impedance matching?

    42. flip- flop d, t 43. convert 32 k pulses to 1 hz pulses using decade counters etc


    I also attacjed some question & ans in steel plant

    MENTAL ABILITY
    Q.1) The angles of a quadrilateral are in the ratio of 1 : 4 : 2 : 3. The angles are respectively :
    (A) 180; 720; 360; 540 (B) 720; 2280; 1440; 2160
    (C) 360; 1140; 720; 1080 (D) None of the above
    Q.2) A circle of 1 m radius is drawn inside a square as shown in the above figure. What is the area of the
    shaded portion in m2?
    1 m
    (A) (4 −π ) (B) 1
    2
    ⎛ π ⎞ ⎜ − ⎟
    ⎝ ⎠
    (C) 1
    4 4
    ⎛ π ⎞ ⎜ − ⎟
    ⎝ ⎠
    (D) 1
    4
    ⎛ π ⎞ ⎜ − ⎟
    ⎝ ⎠
    Q.3) If 2x + 3y = 10 and y < 4, then
    (A) x > -1 (B) x < -1
    (C) x > 0 (D) x < 0
    Q.4) Ram started his journey at 9.00 a.m. at 8 km/hour. Hamid started from the same spot in the same
    direction at 9.30 a.m. at 10 km/hour. Hamid overtakes Ram at :
    (A) 11.00 a.m. (B) 12.30 p.m.
    (C) 12.00 noon (D) 11.30 a.m.
    Q.5) A can do a piece of work in 12 days and B can do it in 10 days and A, B and C together in 5 days. C
    alone can do it in:
    (A) 17 days (B) 27 days
    (C) 60 days (D) 30 days
    Q.6) The given diagram shows the population of a town. If the total population of the town is 7,20,000 then
    the number of animals in the town is :
    Men 70
    Boys 70
    Girls 130
    Animals 30
    Women 60
    (A) 30,000 (B) 40,000
    (C) 50,000 (D) 60,000
    Q.7) What least number must be subtracted from each of the numbers 17, 17, 34, 42 so that the ratio of first
    two is the same as the ratio of the next two?
    (A) 0 (zero) (B) 1
    (C) 2 (D) 7
    Q.8) A circular road runs around a circular garden. If the sum of the circumferences of the inner and outer
    circles is 88 metres and the radius of the inner circle is one-third of the outer circle, then the width of
    the road is :
    (A) 4 metres (B) 5 metres
    (C) 6 metres (D) 7 metres
    Q.9) A city has a population of 3,00,000 out of which 1,80,000 are males. 50% of the population is literate.
    If 70% of the males are literate, the number of literate females is :
    (A) 20,000 (B) 24,000
    (C) 30,000 (D) 34,000
    Q.10) The cost price of an article is Rs. 100. To gain 50% after allowing a 50% discount, the market price of
    the article is :
    (A) Rs. 200 (B) Rs. 400
    (C) Rs. 350 (D) Rs. 300
    Q.11) In three annual examinations, of which the aggregate marks of each was 500, a student secured
    average marks 45% and 55% in the first and the second yearly examinations respectively. To secure
    60% average total marks, it is necessary for him in third yearly examination to secure marks :
    (A) 300 (B) 350
    (C) 400 (D) 450
    Q.12) If RUNNER is coded by SUMMER, the code for WINTER will be :
    (A) XIMSER (B) VINTER
    (C) SINVER (D) VIOUER
    Q.13) P is 300 kms eastward of O and Q is 400 kms north of O. R is exactly in the middle of Q and P. The
    distance between Q and R is :
    (A) 300 kms (B) 350 kms
    (C) 250 kms (D) 250√2 kms
    Q.14) A man borrows Rs. 1200.00 from a bank for a period of 3 months. He finds that he has to repay Rs.
    1236.00. The bank rate of interest is:
    (A) 3% (B) 6%
    (C) 12% (D) 24%
    Q.15) In climbing a round pole of 80 metres height, a monkey climbs 5 metres in a minute and slips 2
    metres in the alternate minute. To get to the top of the pole, the monkey would take :
    (A) 51 minutes (B) 54 minutes
    (C) 58 minutes (D) 61 minutes
    Q.16) A man travels by a car for 3 days. He traveled 10 hours each day. He drove on the first day at 45
    km/hr, second day at 40 km/hr and third day at 20 km/hr. His average speed was :
    (A) 30 km/hr (B) 35 km/hr
    (C) 38 km/hr (D) 40 km/hr
    Q.17) Forty three persons went to a canteen which sold cold drink ‘Maaza’ and ‘Pepsi’. If 18 persons took
    Maaza only, 8 took Pepsi only and 5 took nothing, find how many took both the drinks :
    (A) 35 (B) 21
    (C) 12 (D) 26
    Q.18) A man works for 2 days and then rests for one day, then works for 2 days and rests for one day and so
    on. For everyday he works, he earns Rs. 100. How much will he earn from Monday to Saturday?
    (A) Rs. 200 (B) Rs. 300
    (C) Rs. 400 (D) Rs. 500
    Q.19) A rectangular plot of lawn of length and width respectively x and y metres is surrounded by a pathway
    of 2 metres width. The total area of pathway is :
    (A) 2x + 2y + 4 (B) 2x + 2y + 8
    (C) 4x + 4y + 8 (D) 4x + 4y + 16
    Q.20) How many triangles are there in the given figure?
    A B
    D C
    E
    F
    G
    (A) 10 (B) 16
    (C) 12 (D) 8
    Q.21) Unscramble the letters of words and find odd one out.
    (1) TLAES (2) KOBO
    (3) PPREA (4) NCEPLI
    Q.22) A square park is surrounded by a path of uniform width 2 metres all round it. The area of the path is
    288 sq. metres. The perimeter of the park is
    (1) 142 m (2) 128 m
    (3) 136 m (4) 118 m
    Q.23) What is the sum of 5x3 – 3x2 – 1 and 3x2 + 1?
    (1) 5x3 (2) 6x2
    (3) 5x (4) 3x2
    Q.24) India has won the “World Cup Hockey” title:
    (1) Twice (2) Once
    (3) Thrice (4) Never
    Q.25) The price of T.V. set inclusive of sales tax of 9% is Rs. 13.407. Find its marked price.
    (1) Rs. 12,300 (2) Rs. 11,500
    (3) Rs. 12,500 (4) Rs. 12,400
    ANSWERS
    1. (C)
    2. (D)
    3. (C)
    4. (D)
    5. (C)
    6. (D)
    7. (C)
    8. (D)
    9. (B)
    10. (D)
    11. (C)
    12. (A)
    13. (C)
    14. (C)
    15. (A)
    16. (B)
    17. (C)
    18. (C)
    19. (D)
    20. (C)
    21. (1)
    22. (3)
    23. (1)
    24. (2)
    25. (1)
    best of luck.

  5. #4
    sitarama
    Join Date
    Sep 2011
    Location
    Hyderabad, ECIL
    Posts
    1,336

    Re: Previous question papers for the exams conducted by Steel Authority of India.

    Download Previous Question Papers :

    [/FONT]
    Attached Files

+ Reply to Thread

Quick Reply Any Question?