1. #1
    Unregistered

    Last year question paper of PAPO exam?

    hi
    last year question paper of PAPO post exams must needed to me
    please,reply to me


  2. Related:
  3. #2
    rev89
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    salem
    Posts
    10

    Re: Last year question paper of PAPO exam?

    Few questions here
    1. Which state Police in India utilised the ‘Pigeon Post Service’?
    Ans. Orissa State Police

    2. When was the first commemorative stamp issued in India ?
    Ans. In 1931 (to mark the inauguration of New Delhi)

    3. The Cricketer from Australian Test Cricket team belongs to Australian Postal Service ?
    Ans. Brad Hogg

    4. The first Non Royal to appear on U.K. postage stamp?
    Ans. William Shakespeare (1964)

    5. In which language the first Megdoot Post card issued?
    Ans. Tamil

    6. First Postal stamp in the World?
    Ans. Penny Black

    7. When, the Indian Postal Stamp was cancelled at Mount Everest?
    Ans. 1996 May 10 (by ITBP. Indo-Tibet Border Police)

    8. Which is India’s first General Post Office?
    Ans. Calcutta GPO (in 1774)

    9. Which country issued the first self adhesive Postage stamp?
    Ans. Sierra Leone (1964)

    10. The first country issued new year greeting cards through Postal service?
    Ans. China

    11. When was the first Postal Stamp issued ?
    Ans. 1840 May 6th

    12. The first Indian Personality who was depicted in foreign stamps?
    Ans. Mahatma Gandhi

    13. Which picture was depicted in First world stamp?
    Ans. Queen Victoria’s Head

    14. The busiest Post office in India?
    Ans. Mumbai GPO

    15. First Indian Postage stamp?
    Ans. Scinde Dawk

    16. No. of post offices having ‘Pictorial Cancellation facility’ in Kerala?
    Ans. 23

    17. India’s third scented postal stamp?
    Ans. Jasmine (Rs. 15)

    18. What is water mark ?
    Ans. A design / mark on paper given at the time of production.

    19. The first post card issued in Cochin state?
    Ans. 1898 at the time of Raja Rama Varma I

    20. Which country issued the first commemorative stamp in the world?
    Ans. Romania


    21. Date of formation of Kerala Postal Circle?
    Ans. 1961 July 1

    22. Highest Denomination of Indian Commemorative stamp ever since issued?
    Ans.
    1) Mother Theresa , Rs. 45/-
    2) Acropora Formosa , Rs. 45/-

    23. First burnt-wood smelt postage stamp issued by:
    Ans. Brazil (1999) in connection with hazardous effect of forest fire.

    24. Where was the first Gandhi stamp printed ?
    Ans. Switzerland

    25. No. of world countries now in UPU (Universal Postal Union)?
    Ans. 192

    26. First coffee scented stamp issued by:
    Ans. Brazil

    27. First personality in whose name the first Commemorative stamp was issued while he was alive ?
    Ans. Dr. Rajendra Prasad

    28. The only country in the world where home delivery and redirection of postal articles exists:
    Ans. India

    29. When India Post celebrated its 150th year of existence?
    Ans. 2004-2005

    30. When was the first Children’s day stamp issued:
    Ans. 1957 Nov. 14 (Three stamps)




  4. #3
    rev89
    Join Date
    Apr 2013
    Location
    salem
    Posts
    10

    Re: Last year question paper of PAPO exam?

    General Knowledge

    1. Who was India’s nominee for the post of U.N. Secretary General
    (a) Lalith Mansingh
    (b) Chinmaya R. Gharekhan
    (c) Indra Nooyi
    (d) Shashi Tharoor
    Ans. Shashi Tharoor

    2. Which of the following is TRUE of Chikungunya?
    (a) A viral illness spread by mosquito
    (b) An illness spread by chicken
    (c) A fungal illness spread by mosquito
    (d) A bacterial illness spread by mosquito
    Ans. A viral illness spread by mosquito

    3. Which country created news in October 2006 by announcing that it performed nuclear weapons test?
    (a) France
    (b) Israel
    (c) South Korea
    (d) North Korea
    Ans. North Korea

    4. Which of the following is NOT TRUE of India?
    (a) Smallest state is Goa
    (b) Least populous state is Sikkim
    (c) Area wise the largest state is Rajasthan
    (d) Most populous state is Tamilnadu
    Ans. Most populous state is Tamilnadu

    5. As Rajghat is associated with Mahatma Gandhi and Santivan with Nehru, which place is associated with B.R. Ambedkar?
    (a) Sakthisthal
    (b) Veerbhoomi
    (c) Chaithrabhoomi
    (d) Vijayaghat
    Ans. Chaithrabhoomi

    6. Who wrote the book ‘‘The annhilation of caste’?
    (a) B.R. Ambedkar
    (b) Kanshi Ram
    (c) Mayawati
    (d) Ram Vilas Paswan
    Ans. B.R. Ambedkar

    7. ‘‘Self respect is a most vital factor in life. Without it man is a mere cipher. Who said this?
    (a) Alexander Pope
    (b) Erich Segal
    (c) B.R. Ambedkar
    (d) George Eliot
    Ans. B.R. Ambedkar

    8. Which among the following mountain peaks is the highest?
    (a) Nanda Devi
    (b) Kanchenjunga
    (c) Badrinath
    (d) Nunkun
    Ans. Kanchenjunga

    9. Which of the following is NOT TRUE of India’s national flag?
    (a) It is a horizontal tri-colour
    (b) The ratio between the width of the flag to its length is two to five
    (c) Its design was adopted by the Constitutent Assembly on 22 July, 1947.
    (d) Its use and display are regulated by a code
    Ans. The ratio between the width of the flag to its length is two to five

    10. Which was the first political occassion when ‘Vande Mataram’ was sung?
    (a) 1896 session of the INC
    (b) 1912 session of the INC
    (c) On 15 August 1947
    (d) On 26 January 1950
    Ans. 1896 session of the INC (Held at Kolkotha, translated in to English by Aurobindo Ghosh)

  5. #4
    mehul j patel
    Join Date
    Apr 2013
    Posts
    1

    Re: Last year question paper of PAPO exam?

    please give me indian post exam paper in hindi

  6. #5
    Unregistered

    Re: Last year question paper of PAPO exam?

    can u share a lot of model questions??

  7. #6
    Unregistered

    Re: Last year question paper of PAPO exam?

    can you send me PAPO model question papers by mail benisonta1@gmail.com

  8. #7
    Unregistered

    Re: Last year question paper of PAPO exam?

    plz send me papo exam paper last year ashish_kumar333@rediffmail.com

  9. #8
    Unregistered

    Re: Last year question paper of PAPO exam?

    plz send me papo exam paper last year

    shadabzaleel@gmail.com

  10. #9
    Unregistered

    Re: Last year question paper of PAPO exam?

    Is hindi typing is necessary

  11. #10
    Unregistered

    Re: Last year question paper of PAPO exam?

    please send me the last year question paper of PAPO exam

+ Reply to Thread

Quick Reply Any Question?